Μερικά από αυτά είναι οι master στο σκέτο χοιρινό καλαμάκι και άλλοι στο τυλιχτό. Το βέβαιο είναι πως όλα τα μαγαζιά της λίστας τα έχουμε επισκεφθεί ξανά και ξανά αφού όλα τους έχουν ένα μοναδικό στυλ σε αυτό που μας σερβίρουν.
Η Λειβαδιά: Παραδοσιακό καλαμάκι από το 1963
Πρωτοάνοιξε το 1963 και μέχρι σήμερα είναι ένα μαγαζί που έχει τον αέρα του κλασικού. Μόλις περάσετε έξω από τη Λιβαδειά θα σας τραβήξει η μυρωδιά από το χοιρινό καλαμάκι έγινε γνωστό για δύο βασικούς λόγους: για τα πεντανόστιμα χοιρινά σουβλάκια και την επιγραφή «ψωμί όσο θέλετε». Στα τραπέζια της Λειβαδιάς θα δείτε κυρίως ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι κάτι παραπάνω ξέρουν έτσι δεν είναι;
Εκεί θα βρείτε το πιο ζουμερό και γευστικό χειροποίητο χοιρινό σουβλάκι με χωριάτικο ψωμάκι.
Που θα το βρείτε: Πλατεία Κάνιγγος
Προδόρπιον: Χοιρινό καλαμάκι πιο ζουμερό από όσα έχετε δοκιμάσει
Στην γωνία Ακαδημίας και Ασκληπιού, τα δείτε μια γωνιά που μοιάζει να έχει μείνει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Το Προδόρπιον είναι ένα κλασικό στέκι για τους περαστικούς της Ακαδημίας και όχι άδικα αφού πρόκειται για ένα ζουμερό χοιρινό καλαμάκι που όμοιο του θα βρείτε σε ελάχιστα σημεία στην Αθήνα. Αυτό που πρέπει να δοκιμάσετε, λοιπόν, είναι το χοιρινό καλαμάκι και τίποτε παραπάνω, αφού όλα τα άλλα είναι περιττά. Είτε σκέτο είτε τυλιχτό η απόλαυση θα είναι η ίδια.
Που θα το βρείτε: Ακαδημίας 52, Αθήνα
Κώστας: Το τυλιχτό με καλαμάκι που όλοι μιλούν για αυτό
Ο Κώστας στην πλατεία Αγίας Ειρήνης (έχει μεταφερθεί ελάχιστα μέτρα πιο δίπλα από το αρχικό του σημείο) είναι ίσως το πιο δημοφιλές σουβλάκι της Αθήνας! Χιλιάδες ρεπορτάζ, εκπομπές και δημοσιογράφοι τον έχουν επισκεφθεί για να δοκιμάσουν και να μιλήσουν στον κόσμο για το τυλιχτό του. Χειροποίητο καλαμάκι σε πίτα με κόκκινη καυτερή σάλτσα είναι κάτι που πολλοί δεν έχουν ξανασυναντήσει αλλά πιστέψτε μας πρόκειται για το υλικό που αγκαλιάζει όλα τα υλικά, δίνει μια αναγκαία σπιρτάδα και κάνει το σουβλάκι εθιστικό.
Που θα το βρείτε: Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Αθήνα
Μια επίσκεψη στον Κώστα είναι ιδανική μετά από μια βόλτα στη γειτονιά του Ψυρρή. Δείτε εδώ όλα τα hot spots της περιοχής.
Κώστας: Τα σουβλάκια – σήμα κατατεθέν
Με ιστορία από το 1950 ο Κώστας ανοίγει κατά τις 9 και κλείνει το μεσημεράκι μόλις ξεπουλήσει. Αν πάτε νωρίς και προλάβετε, λοιπόν, αυτά τα «ποιήματα» που θα δείτε να αναγράφονται στον πίνακα ως χοιρινά σουβλάκια τότε ο Κώστας θα γίνει εβδομαδιαία ιεροτελεστία. Μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα ή τυλιγμένα σε μια αφράτη πιτούλα με ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και γιαούρτι.
Που θα το βρείτε: Μητροπόλεως και Πεντέλης 5, Σύνταγμα
Η Βόλβη: Η νέα άφιξη στο σουβλάκι που έχει συζητηθεί
Η πιο καινούρια προσθήκη στα κορυφαία σουβλάκια της Αθήνας. Η Βόλβη κέρδισε επάξια τη θέση της ανάμεσα στους στυλοβάτες που είδαμε παραπάνω και όχι άδικα. Ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξαν οι «παλιοί», η Βόλβη δε σερβίρει πατάτες κι έχει μόνο δύο κωδικούς. Εκεί θα φάτε φανταστικό σουτζουκάκι μοσχαρίσιο και νόστιμο χοιρινό καλαμάκι είτε σε μερίδα είτε σε πίτα με ντομάτα, κρεμμύδι και σος πάπρικας. Μπορεί το τυλιχτό να είναι σχετικά μικρό σε σχέση με όσα έχετε συνηθίσει αλλά πιστέψτε μας, είναι το σωστό μέγεθος! Επίσης, επειδή κλείνει νωρίς το απόγευμα προτιμήστε να περάσετε από τη Βόλβη το μεσημεράκι.
Που θα το βρείτε: Ευριπίδου 24, Αθήνα
Οι Ρωσίδες: Το μαμαδίστικο σουβλάκι που θα σας κάνει να αγαπήσετε λίγο παραπάνω την Καλλιθέα
Η επιγραφή γράφει «Σουβλάκι-Πιροσκί», αλλά όλοι ξέρουν το μαγαζί ως τις διάσημες «Ρωσίδες». Μαλακή ζουμερή πίτα, καθαρό κρέας ελαφριά μαριναρισμένο πριν το ψήσιμο, ντομάτα, κρεμμύδι και μια κόκκινη σάλτσα που έρχεται και τα δένει όλα απόλυτα. Στο ίδιο σημείο από το 1990, σήμερα η κ. Άννα δουλεύει με την κόρη της και στο μαγαζί εκτός από τα διάσημα σουβλάκια θα δοκιμάσετε και πιροσκί με κιμά, τυρί ή πατάτα. Πρόκειται για ένα από τα highlight σουβλάκια της Αθήνας και πιστέψτε μας, ακόμη και αν η Καλλιθέα δεν είναι στον δρόμο σας, πρέπει να κάνετε μια παράκαμψη!
Που θα το βρείτε: Γρυπάρη & Αναγνωσταρά, Καλλιθέα
Πεινάσατε; Δείτε όλες τις προτάσεις του ΔΙΑΚΟΠΕΣ για φαγητό στην Αθήνα.