Σας αρέσει η μπύρα; Όποια κι αν είναι η απάντησή σας, είναι σχεδόν απίθανο να μην ξέρετε το Oktoberfest, τη μεγαλύτερη γιορτή μπύρας παγκοσμίως που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Μόναχο! Το διάσημο φεστιβάλ μπύρας της Γερμανίας επέστρεψε φέτος μετά από δύο χρόνια που λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκε. Το φεστιβάλ ξεκίνησε ήδη από το Σάββατο 17/9/2022 και θα είναι ανοιχτό μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.
Το Oktoberfest είναι, πάνω από όλα, εορτασμός των παραδόσεων της Βαυαρίας. Επομένως, η μοναδική μπύρα που βρίσκει κανείς κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ παράγεται στα περίχωρα της πόλης του Μονάχου. Παράλληλα, Oktoberfest χωρίς γενναίες ποσότητες φαγητού, δε γίνεται. Περισσότερα από 140 εστιατόρια και πάγκοι με φαγητό είναι εξοπλισμένα με ανεξάντλητες ποσότητες φαγητού κάθε είδους, από ψάρι και καραμελωμένα μήλα, μέχρι τα κλασικά σνίτσελ, χοιρινό κότσι, pretzel, bratwurst και κοτόπουλο.
Το Σαββατοκύριακο, λοιπόν, είναι ιδανικό για να διοργανώσετε στο σπίτι μαζί με φίλους, ένα δίκό σας Oktoberfest, γιορτάζοντας την μπύρα και δοκιμάζοντας συνταγές που της ταιριάζουν απόλυτα.
Τα πιάτα που ταιριάζουν τέλεια για μια βραδιά στο σπίτι με μπύρα
Σνίτσελ κοτόπουλου
Το κοτόπουλο τόσο ψητό όσο και ως σνίτσελ, είναι από τα κορυφαία πιάτα που γεύονται οι επισκέπτες του Octoberfest. Η γερμανική συνταγή δεν έχει κάποια διαφορά από το σνίτσελ που φτιάχνουμε και εμείς. Απλώς πανάρουμε το κοτόπουλο και το τηγανίζουμε. Ταιριάζει τέλεια με άλλα γερμανικά ορεκτικά, όπως η πατατοσαλάτα.
Χοιρινό κότσι
Ή αλλιώς, όπως θα το συναντούσατε στο Μόναχο “Schweinshaxe”. Το χοιρινό κότσι είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα πιάτα που θα βρείτε άλλωστε και σε μια μπυραρία και όχι άδικα αφού είναι εξαιρετικό “ταίρι” για την μπύρα σας. Μπορείτε να βρείτε δεκάδες συνταγές με κότσι, όμως σίγουρα η συνταγή της επιτυχίας κρύβεται στη λέξη “γάστρα”.
Αναζητήστε μια μαρινάδα με κρασί και αφήστε από το προηγούμενο βράδυ το κότσι να την απορροφήσει. Έπειτα, κλειδί είναι το ψήσιμο σε πολύ χαμηλούς βαθμούς για αρκετές ώρες, μέχρι που το κρέας θα λιώνει στο στόμα.
Λουκάνικα
Μπορεί στο Octoberfest τα λουκάνικα να μην είναι τόσο δημοφιλή όσο είναι το κοτόπουλο και το χοιρινό, ωστόσο όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, τα λουκάνικα είναι που συντροφεύουν τις μπύρες των Γερμανών. Γι’ αυτό, στη δική σας “γιορτή μπύρας” αξίζει να προμηθευτείτε πολλά και διαφορετικά λουκάνικα.
Αν έχετε χρόνο για ένα παραπάνω twist σε αυτό, μπορείτε να φτιάξετε σπεντζοφάι, γιορτάζοντας το δικό σας… Oktoberfest αλά ελληνικά.
Ωστόσο, πρωταγωνιστής της δικής σας βραδιάς Oktoberfest είναι η μπύρα. Ας δούμε μερικές ξεχωριστές προτάσεις με μπύρες που αξίζει να δοκιμάσετε.
Νήσος
Η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων γεννήθηκε στην Τήνο το 2012 από την Μάγια Τσόκλη και τον σύντροφό της Αλέξανδρο Κουρή και σήμερα είναι μια καταξιωμένη ελληνική μπύρα που έχει λάβει διεθνείς διακρίσεις. Στόχος των δημιουργών της ήταν η δημιουργία μιας ποιοτικής νησιώτικης μπύρας. Πλέον η Νήσος διανέμεται πανελλαδικά και εξάγεται σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα σημαντικότερα κατορθώματα της Νήσος είναι η βράβευσή της με το ασημένιο European Beer Star ως μια από τις καλύτερες pilsner του κόσμου.
Septem
Η Septem γεννήθηκε στην Εύβοια τον Ιούνιο του 2009 με όραμα των δημιουργών της να αποτελεί η παραγωγή μη παστεριωμένης μπύρας που καταναλώνεται φρέσκια για να απολαμβάνει ο καταναλωτής τα αρώματα και τη γεύση του λυκίσκου. Μετά από τη ραγδαία ανάπτυξή της, η Septem, μια από τις μπύρες που αξίζει να δοκιμάσετε είναι η Septem Quaranta Giorni New England με εντυπωσιακά αρώματα ροδάκινου και μάνγκο.
Ζέος
Η Ζέος είναι με καταγωγή από το Άργος και κυκλοφορεί σε weiss, pilsner και lager. Παρά το ιδιαίτερο της εμφάνισής της, αφού είναι σε ένα πλαστικό πράσινο μπουκάλι του μισού λίτρου, η μπύρα διατηρεί την εξαιρετικά αυθεντική της γεύση. Ο Χρήστος Παπαδήμας είναι ο ιδρυτής της ζυθοποιίας, που επέστρεψε με την οικογένειά του από τον Καναδά έχοντας όμως μεγάλη εμπειρία από τις τοπικές εκεί μπύρες. Στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με τον διάσημο ζυθοποιό του Βανκούβερ, David Wood και έτσι η ζυθοποιία Zeos, στον Ίναχο Άργους, έγινε πραγματικότητα. Η Pilsner διατηρείται μόνο σε ψυγείο γιατί είναι απαστερίωτη, γι’ αυτό και είναι πολύ δύσκολη η μεταφορά της σε όλη την Ελλάδα.
Ικαριώτισσα
Η Ικαριώτισσα, είναι μία μπίρα που ξεχωρίζει για το έντονο νησιώτικο Ικαριώτικο ταμπεραμέντο της. Μία μπίρα καμωμένη με νερό από τις φυσικές πηγές της Ικαρίας, της νήσου της μακροζωίας. Μία μπίρα που οφείλει το όνομα της στη μητριαρχική παράδοση του νησιού. Η αλέγκρα και φινετσάτη γεύση της αγκαλιάζει ολόκληρη τη μαγεία του νησιού σε αρώματα και γευστικές νότες. Όλη η Ικαρία σε ένα μπουκάλι!
Strange Brew
Η ομάδα της Strange Brew ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2015, όταν 3 φίλοι οικοζυθοποιοί αποφάσισαν ότι οι πλαστικοί κουβάδες δεν ήταν πια αρκετοί. Συστήθηκε επίσημα στους φίλους της craft μπύρας το Μάιο του 2017, με την κυκλοφορία της αγαπημένης Jasmine IPA. Από τότε, το νομαδικό της ταξίδι συνεχίζεται, κάνοντας στάσεις σε πολλά ζυθοποιεία ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι μπύρες είναι χωρισμένες σε 2 κατηγορίες: Τις μόνιμες κυκλοφορίες και τα πιο ιδιαίτερα projects, μαζί με τις εκάστοτε συνεργασίες. Η πιο χαρακτηριστική βασική μπύρα είναι φυσικά η Jasmine IPA. Οι Mandy Black, Dr. Haze, Hay Joe, αλλά και η μόνιμη συνεργατική Chloe Unity Lager με την Alea Brewing Co. ακολούθησαν.
Δείτε ακόμη, στο Διακοπές:
Έξοδος στο κέντρο: Όλα τα must γύρω από την Κολοκοτρώνη
The Beer Guide: Εδώ θα απολαύσετε ψαγμένες μπύρες στην Αθήνα