Μήπως η νηστεία είναι μια ευκαιρία να ξεδιπλώσουμε τις μαγειρικές μας ικανότητες και να βρούμε νέες συνταγές για θρεπτική και υγιεινή διατροφή;
Ας δούμε τρεις συνταγές για αλμυρές πίτες με υλικά που όλοι αγαπάμε και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις μη νηστίσιμες. Καλή απόλαυση!
Μανιταρόπιτα
Σοτάρουμε σε ένα τηγάνι κρεμμυδάκι, καρότο και πιπεριές σε μικρά κομμάτια. Μετά από περίπου 5′ ρίχνουμε ψιλοκομμένη ντομάτα, αλάτι και πιπέρι. Κόβουμε τα φρέσκα μανιτάρια μας σε κομμάτια και τα ρίχνουμε κι αυτά στο τηγάνι με τα λαχανικά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σοταριστούν και τα μανιτάρια μας και να εξατμιστεί το περισσότερο νερό τους.
Λαδώνουμε το ταψί μας. Βάζουμε το φύλλο και προσθέτουμε την γέμισή μας. Βάζουμε και το άλλο φύλλο από πάνω, λαδώνουμε και χαράσσουμε την πίτα. Ψήνουμε για περίπου 60′, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς.
Χορτόπιτα
Επιλέξτε τα χόρτα της προτίμησής σας, που θέλετε να περιέχει η πίτα σας, σπανάκι, σέσκουλα, βλίτα, κα. Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα κόβουμε. Ρίχνουμε ψιλοκομμένο πράσο, κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά μας, άνηθο ή μάραθο. Ανακατεύουμε καλά. Tip: Για περισσότερη νοστιμιά μπορείτε να σοτάρετε σε ελαιόλαδο τα λαχανικά.
Παίρνουμε τα φύλλα, τα λαδώνουμε, ρίχνουμε τη γέμιση και συμπληρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει περίπου 60′.
Πατατόπιτα
Αφού καθαρίσουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και τις αφήνουμε να βράσουν. Παράλληλα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα το φρέσκο κρεμμύδι και το πράσο. Μόλις βράσουν οι πατάτες τις λιώνουμε το πιρούνι ή με πρες πουρέ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι με το πράσο, αλάτι, πιπέρι, άνηθο και άλλα μυρωδικά της επιλογής μας και ανακατεύουμε. Tip: Μπορείτε να προσθέσετε και δυόσμο ή μαϊντανό.
Ανοίγουμε 4 φύλλα ζύμης (χειροποίητη ή έτοιμη) και στρώνουμε τα δύο από αυτά στο ταψί. Ρίχνουμε ελαιόλαδο. Βάζουμε τη γέμιση στο φύλλο. Από πάνω απλώνουμε τα άλλα δύο φύλλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν, για 40′ περίπου, στους 180 βαθμούς.