Συνήθως όχι μόνο στα γιορτινά τραπέζια αλλά και στα καθημερινά, αφήνουμε τις σαλάτες στο τραπέζι ως διακοσμητικό στοιχείο και δεν τους δίνουμε καμία σημασία. Στο φετινό Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς, όμως, αξίζει να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό με αυτές τις σαλάτες που θα εντυπωσιάσουν τους πάντες.
Ποιες είναι οι σαλάτες που θα φτιάξετε στο φετινό Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς;
Σαλάτα με ψητό αχλάδι και γλυκοπατάτα
Μια πεντανόστιμη σαλάτα που σίγουρα θα βάλετε στην καθημερινότητά σας.
Τι θα χρειαστείτε: 2 αχλάδια, 1 γλυκοπατάτα, μαρούλι, 2 κ.σ cranberries. Για το dressing: 1 κ.γ μυλόξιδο, 3 κ.σ ελαιόλαδο, 1 κ.σ μουστάρδα απαλή, 1 κ.γ μέλι
Η διαδικασία: Αρχικά, κόβετε τα αχλάδια κατά μήκος και αφαιρείτε τα κουκούτσια, έτσι ώστε να γεμίσετε ένα ταψί (με λαδόκολλα) από φέτες αχλαδιού. Τα ψήνετε στους 220 βαθμούς για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δείτε ότι “μελώνουν”. Αφαιρείτε τις φέτες του αχλαδιού και στο ίδιο ταψί τοποθετείτε κύβους από την γλυκοπατάτα (χωρίς φλούδα) και αφήνετε για άλλα 15 λεπτά. Πριν αφαιρέσετε από τον φούρνο ειδικά την γλυκοπατάτα, βεβαιωθείτε πως έχει ψηθεί, τρυπώντας τες με ένα πιρούνι.
Το μόνο που μένει είναι να τοποθετήσετε σε ένα μεγάλο μπολ το αχλάδι, τους κύβους γλυκοπατάτας, τα φύλλα μαρουλιού και τα cranberries. Για το dressing το μόνο που χρειάζεται είναι να ανακατέψετε όλα τα υλικά του και μόλις ομογενοποιηθούν να το ενσωματώσετε στην σαλάτα.
Σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελλών
Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ένα παρεξηγημένο υλικό κυρίως λόγω της μυρωδιάς τους κατά το βράσιμο. Όμως, με αυτή τη σαλάτα σίγουρα θα… επαναπροσδιορίσετε τη σχέση μεταξύ σας!
Τι θα χρειαστείτε: 1/4 φλιτζ. φρέσκο χυμό λεμονιού, 3 κ.σ ελαιόλαδο, 1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες, 1 μαρούλι, 1/3 φλιτζ. τριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα, 2 κ.σ cranberries
Η διαδικασία: Σε νερό που βράζει βάζετε τα λαχανάκια Βρυξελλών να βράσουν και αλατίζετε ελαφρώς. Με ένα πιρούνι ελέγχετε πότε είναι έτοιμα και αποσύρετε για να κρυώσουν. Το μόνο που μένει είναι να τα κόψετε σε λεπτές φέτες τόσο αυτά όσο και το μαρούλι και να ανακατέψετε όλα τα υλικά μαζί.
Σαλάτα με ψητά μανιτάρια και ραντίτσιο
Τι θα χρειαστείτε: 2 κρεμμυδάκια εσαλότ ψιλοκομμένα, 2 κούπες μανιτάρια σε φέτες, 1 μικρό ραντίτσιο, λίγο μαϊντανό για το σερβίρισμα, 4 κ.σ ελαιόλαδο, 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
Η διαδικασία: Σε ένα ταψί με λαδόκολλα τοποθετείτε τα μανιτάρια και τα κρεμμυδάκια. Αλατοπιπερώνετε, τα ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και τα αφήνετε να ψηθούν μέχρι να μαλακώσουν στους 200. Μόλις είναι έτοιμα, σε ένα μπολ τοποθετείτε το ραντίτσιο κομμένο, μαζί με μαϊντανό. Γαρνίρετε όλα τα υλικά με την κρέμα βαλσάμικου και το ελαιόλαδο.