Τα σπαράγγια αποτελούν για πολλούς ένα αγαπημένο λαχανικό. Τόσο για την υπέροχη γεύση τους όσο και για τα οφέλη που προσφέρουν. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο λαχανικό, με μακρά ιστορία, η οποία σύμφωνα με πηγές ξεκινά από την αρχαιότητα. Το σπαράγγι κάνει την εμφάνισή του στην αρχαία Αίγυπτο από το 5000 π.Χ. Ωστόσο ήταν ένα συστατικό γνωστό και στην αρχαία Ελλάδα.
Γενικά συναντάμε δύο είδη σπαραγγιών: τα λευκά και τα πράσινα. Ουσιαστικά είναι τα ίδια – η έλλειψη χρώματος στα λευκά σπαράγγια οφείλεται στο γεγονός ότι καλλιεργούνται κάτω από το χώμα και δεν τα βλέπει ο ήλιος.
Μια τροφή χαμηλή σε θερμίδες, πλούσια σε βιταμίνες C και Κ, ασβέστιο, κάλλιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, θειαμίνη, σίδηρο, φώσφορο κα. Συνδυάζεται εύκολα με άλλες τροφές καθώς δεν έχει έντονη γεύση και μπορείτε να το προμηθευτείτε από όλα τα σημεία πώλησης λαχανικών. Συμβάλλουν επίσης στη μείωση της χοληστερόλης.
Ας δούμε μερικές συνταγές που μπορούμε να τα απολαύσουμε
Τα σπαράγγια δε χρειάζονται περισσότερα από 5′ λεπτά βράσιμο και μπορούν να καταναλωθούν και σκέτα με λεμόνι, ελαιόλαδο και λίγο αλάτι (προαιρετικά). Μπορείτε επίσης να τα ψήσετε στο τηγάνι, στη σχάρα ή στο γκριλ. Φρέσκα σπαράγγια θα βρούμε από μέσα Μαρτίου μέχρι τέλη Απριλίου.