Τι κάνει τόσο ξεχωριστή τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης;

ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Τι κάνει τόσο ξεχωριστή τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης;

Πώς είναι μια ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία στη Θεσσαλονίκη; Η Βρετανική εφημερίδα αποθεώνει το φαγητό που μπορείτε να απολαύσετε στη συμπρωτεύουσα.

Ένα μοναδικό γαστρονομικό ρεπερτόριο

«Η Θεσσαλονίκη είναι η de facto «food city» της Ελλάδας», λέει η Νταϊάν Κόχιλα, μια ελληνοαμερικανίδα τηλεοπτική σεφ και συγγραφέας αμέτρητων βιβλίων για την ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα. Τα Ηνωμένα Έθνη συμφωνούν, με την Unesco να ορίσει τη Θεσσαλονίκη ως την πρώτη πόλη γαστρονομίας τον Νοέμβριο του 2021.

Η ιστορία της πόλης, με μια σειρά από αυτοκρατορίες – ελληνιστική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και οθωμανική – να έχουν επηρεάσει την κουλτούρα της, συνδράμει σε ένα πλούσιο γαστρονομικό ρεπερτόριο.

Πηγή: Shutterstock

 

Οι τοπικές σπεσιαλιτέ που πρέπει να δοκιμάσετε

Η μπουγάτσα

Είτε είστε λάτρεις του γλυκού είτε του αλμυρού, η μπουγάτσα είναι το απόλυτο πρωινό, με τις ρίζες της να προέρχονται από τη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη. Η γεμιστή πίτα με φύλλο πρωτοήρθε στις Σέρρες με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922. Από τότε αποτελεί εθνικό έδεσμα το οποίο μπορείτε να απολαύσετε γεμιστή με ό,τι λαχταρίσετε.

 

Τα σουτζουκάκια

«Η Θεσσαλονίκη απορρόφησε πολλούς πρόσφυγες από τη Σμύρνη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και η συνεισφορά τους στην τοπική κουζίνα είναι σπουδαία» τονίζει η Diane Kochilas. Τα σμυρνέϊκα σουτζουκάκια ξεχωρίζουν χάρη στα μυρωδικά τους, το κύμινο και το σκόρδο. Το μυστικό της επιτυχίας όμως κρύβεται και στην υψηλή ποιότητα του κρέατος.

 

Τα κουλούρια

Αν και θα βρείτε το περίφημο σουσαμένιο κουλούρι σε όλη την Θεσσαλονίκη, αν θέλετε την αυθεντική εμπειρία αναζητήστε τα στους πωλητές σε διάφορα σημεία της πόλης. Φυσικά, θα τα βρείτε και σε διάφορες παραλλαγές, γεμιστά με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε,  όπως ελιά, κρεμώδες τυρί, ταχίνι και μαύρη σοκολάτα.

Πηγή: Shutterstock

 

Η Σεφαραδίτικη (Εβραϊκή) κουζίνα

Αν και πολλοί ίσως να μην το γνωρίζουν, η Θεσσαλονίκη ήταν κάποτε το σπίτι της μεγαλύτερης εβραϊκής κοινότητας της Ευρώπης. Η τόσο μεγάλη επιρροή της είχε δώσει το όνομα «Μητέρα του Ισραήλ». Στην πόλη, θα βρείτε πολλά εστιατόρια που προσφέρουν νόστιμα πιάτα και αυθεντικές συνταγές της Σεφαραδίτικης κοινότητας.

 

Το τοπικό κρασί

Η Ελλάδα φημίζεται ως οινικός προορισμός. Εκτός από τις διεθνείς ποικιλίες, οι αμπελώνες που περιβάλλουν τη Θεσσαλονίκη φιλοξενούν γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού, όπως η λευκή Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο και τα κόκκινο Ξινόμαυρο, το Μαυρούδι και το Λημνιό. Τρία από τα καλύτερα οινοποιεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε απόσταση 15 λεπτών οδικώς το ένα από το άλλο στην εξοχή νοτιοδυτικά της πόλης.


ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΑ 20 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στις 12 Nοεμβρίου με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ