Το χταπόδι θα πρωταγωνιστήσει τόσο στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας όσο και τις υπόλοιπες ημέρες της Σαρακοστής. Γι’ αυτό, βρήκαμε δημιουργικές συνταγές με χταπόδι που θα σας κάνουν να μη το βαρεθείτε στιγμή!
Οι πιο ξεχωριστές συνταγές με χταπόδι, για απολαυστικά Σαρακοστιανά γεύματα
Χταπόδι στιφάδο
Το στιφάδο μπορεί να το έχουμε συνηθίσει με μοσχάρι ή κουνέλι, αλλά με το χταπόδι θα γίνει η αγαπημένη σας εκδοχή.
Τι θα χρειαστείτε: 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί, 4 δαφνόφυλλα, 10 κόκκοι πιπεριού, 400-500γρ κρεμμυδάκια εσαλότ, μισό ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο, 4 κ.σ ξύδι, 1 κ.σ πελτέ
Η εκτέλεση: Αρχικά βάζετε το χταπόδι (κομμένο σε κομμάτια) σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το κρασί, το λάδι, τα πιπέρια και τα δαφνόφυλλα, σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά. Έπειτα προστέθετε τα κρεμμυδάκια και τον πελτέ και αφήνετε το φαγητό να χυλώσει.
Τι συνδυασμούς κρασιού και θαλασσινών θα κάνουμε την Καθαρά Δευτέρα;
Χταποδοκεφτέδες
Ένα πιάτο που ίσως το έχετε δοκιμάσει σε κάποιο νησί και σίγουρα σας εξέπληξε.
Τι θα χρειαστείτε: 1 μεγάλο χταπόδι, μισό φλιτζάνι ξύδι, 100 γρ. Ψίχα από ψωμί, 2 κρεμμύδια τριμμένα, μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο , 1 πρέζα πιπέρι, λάδι για τηγάνισμα και αλεύρι
Η εκτέλεση: Αρχικά, πλένετε το χταπόδι πολύ καλά και το αφήνετε να βράσει με το ξύδι μέχρι να μαλακώσει. Έπειτα, το κόβετε σε κομμάτια και το βάζετε στο μπλέντερ μέχρι να κοπεί σε πολύ μικρά κομμάτια ( προσοχή μη το θρυμματίσετε εντελώς ). Έπειτα, σε ένα μπολ ανακατεύετε το μείγμα, με το χταπόδι, το ψωμί, το κρεμμύδι, το πιπέρι και τον μαϊντανό. Ζυμώνετε καλά και αφήνετε για περίπου μισή ώρα το μείγμα στο ψυγείο.
Έπειτα, πλάθετε τα κεφτεδάκια, αλευρώνοντάς τα και τα αφήνετε να τηγανιστούν σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Στην Αίγινα για φρέσκο ψάρι και καλό φαγητό: Τα καλύτερα εστιατόρια
Χταπόδι ξυδάτο στη λαδόκολλα
Τι θα χρειαστείτε: 1 μεγάλο χταπόδι, 1 κρεμμύδι, 3 σκελίδες σκόρδο, 5 φύλλα δάφνης, 5 κόκκους πιπέρι, 2 κόκκους μπαχάρι, ¼ φλιτζάνι ξύδι, ελαιόλαδο
Η εκτέλεση: Αρχικά πλένετε το χταπόδι πολύ καλά. Έπειτα, απλώνετε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο και από πάνω λαδόκολλα. Τοποθετείτε εκεί, το κρεμμύδι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια, το σκόρδο, δάφνη και από πάνω απλώνετε το χταπόδι. Πάνω από το χταπόδι ρίχνετε λίγο επιπλέον ξύδι (μπορείτε προαιρετικά και λίγο κρασί), τα πιπέρια και μερικές κουταλιές ελαιόλαδο. Κλείνετε καλά και φτιάχνετε ένα πουγκάκι. Το αφήνετε να σιγοψηθεί τους 180 για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. Ανοίγετε το πουγκάκι και αν δεν έχει μελώσει το φαγητό όσο θέλετε, τότε το αφήνετε για λίγο ακόμη.
Πατατοσαλάτα με χταπόδι
Μια ιδανική συνταγή για χορταστικό νηστίσιμο γεύμα. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για να αξιοποιήσετε το leftover χταπόδι.
Τι θα χρειαστείτε: 1 χταπόδι, 1 φλιτζάνι ξύδι, 4 πατάτες, μισό φλιτζάνι αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο, 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο, χυμό από 1 λεμόνι, 1 κ.σ. ξύδι, αλατοπίπερο
Η εκτέλεση: Πρώτο βήμα είναι η προετοιμασία του χταποδιού, το οποίο χρειάζεται αρχικά πλύσιμο και καθάρισμα. Έπειτα, σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό, ρίχνετε το ξύδι, αφήνετε το χταπόδι να βράσει και μαγειρεύετε για περίπου 45 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος) μέχρι να μαλακώσει. Μόλις έχει βράσει το αφαιρείτε, το αφήνετε να κρυώσει και το κόβετε σε λεπτά κομμάτια.
Σειρά έχουν οι πατάτες, οι οποίες πρέπει να βράσουν. Για να συντομεύσετε τη διαδικασία μπορείτε να τις βάλετε να βράσουν κομμένες σε χοντρά κομμάτια και όχι ολόκληρες. Όταν δείτε πως είναι έτοιμες, τότε τις αφήνετε να κρυώσουν και τις ξεπλένετε με νερό. Τις ξεφλουδίζετε και αν τις βράσατε ολόκληρες τις κόβετε σε κομμάτια. Έπειτα, σε ένα μεγάλο μπολ ενσωματώνετε όλα τα υλικά της συνταγής και η πατατοσαλάτα με χταπόδι είναι έτοιμη!
Δείτε επίσης:
3+1 καταπράσινα μέρη για βόλτα με τα παιδιά