ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 7'
Καινούργιο αίμα, καινούργιο κρασί: Μία συνέντευξη με τον Αργύρη Γεροβασιλείου

 

Το κτήμα Γεροβασιλείου έχει καταξιωθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για τα ποιοτικά κρασιά που παράγει. Στις πλαγιές της Επανομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, ο ιδιαίτερα φροντισμένος αμπελώνας περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, το οποίο είναι επισκέψιμο. Στο κτήμα λειτουργεί και Μουσείο Οίνου που περιλαμβάνει πλούσιες συλλογές και εκθέματα με θέμα το κρασί.

 

– Έχεις γεννηθεί μέσα στ’ αμπέλια και το κρασί. Σκέφτηκες ποτέ πως θα μπορούσες να κάνεις ένα άλλο επάγγελμα ή ο προσανατολισμός προς την παραγωγή του κρασιού ήταν μονόδρομος;

Μου έχουν πει πως σε μικρή ηλικία, στην ερώτηση «τι θα γίνει όταν μεγαλώσεις», δεν απαντούσα ποτέ πως θέλω να
γίνω οινολόγος αλλά μπασκετμπολίστας, αστροναύτης και άλλα τέτοια επαγγέλματα που ονειρεύονται τα παιδιά. Όμως μεγαλώνοντας σ ’ένα περιβάλλον όπου τα πάντα ήταν συνδεδεμένα με το κρασί, από τις συζητήσεις μας στο σπίτι και τις ατελείωτες ώρες στο Κτήμα, μέχρι τις οικογενειακές εξόδους, το αγάπησα πολύ και δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό να ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό.

– Πότε ξεκίνησες να οινοποιείς;

Από μικρός συμμετείχα στην οινοπαραγωγική διαδικασία, αρχικά στο αμπέλι και σταδιακά στο οινοποιείο. Επιστρέφοντας από τις σπουδές μου στο Μπορντό το 2015, εντάχθηκα και επίσημα στην ομάδα των οινολόγων του κτήματος.

 

– Το πρώτο σου κρασί στο κτήμα ήταν το Ροζέ ξινόμαυρο; Πώς οδηγήθηκες στην απόφαση της ροζέ οινοποίησης;

Στην ουσία, από την πρώτη στιγμή ασχολήθηκα το ίδιο με όλα τα κρασιά μας. Απλά το Ροζέ Ξινόμαυρο είναι το πιο πρόσφατο δημιούργημα μας και συνέπεσε με το ξεκίνημά μου, οι υπόλοιπες ετικέτες μας προϋπήρχαν. Η αλήθεια είναι πως έλειπε ένα ροζέ κρασί από την γκάμα του κτήματός μας και ήμουν από τους πρώτους που επέμειναν στην δημιουργία του. Ήταν και μια καλή αφορμή να καταπιαστούμε με το Ξινόμαυρο στην περιοχή μας.

 

– Γιατί ξινόμαυρο στην Επανωμή; Το κτήμα Γεροβασιλείου έχει αρκετές ερυθρές ποικιλίες, ελληνικές και διεθνείς, τί διαφορετικό θα φέρει αυτό το ξινόμαυρο στα ποτήρια μας;

Από τη στιγμή που αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα ροζέ κρασί, θέλαμε να ξεκινήσουμε με το στήσιμο ενός νέου αμπελώνα, όπου η καλλιέργειά του θα ήταν προσανατολισμένη στην παραγωγή σταφυλιών για ροζέ οινοποίηση. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο για εμάς να χρησιμοποιήσουμε για την παραγωγή του ροζέ, τα ήδη υπάρχοντα σταφύλια. Αν και αποτελεί μια συνηθισμένη μέθοδο που μπορεί να δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα, θεωρώ πως συχνά μπορεί να οδηγήσει σε εκπτώσεις στην ποιότητα τόσο του ροζέ όσο και του ερυθρού κρασιού που θα προκύψει. Έτσι διαμορφώσαμε ένα αυτόνομο κομμάτι αμπελώνα προσανατολισμένο σε αυτό. Το Ξινόμαυρο ήταν η πρώτη μας σκέψη, καθώς θεωρούμε πως είναι μια από τις πιο χαρισματικές ελληνικές ποικιλίες για την παραγωγή ροζέ οίνων. Η ιδέα ήταν να αναδείξουμε μια πιο ώριμη έκφραση της ποικιλίας σε σχέση με τα ροζέ από πιο κρύα κλίματα όπως της Νάουσας και του Αμύνταιου. Και βλέποντας την εξέλιξή του, μπορούμε να πούμε πως έχει προσαρμοστεί πολύ καλά στο μικροκλίμα της Επανομής.

 

– Η δικιά σου δουλειά στο κτήμα ποια είναι; Στα αμπέλια; Στην παραγωγή του κρασιού;

Ο ρόλος μου είναι αρκετά σύνθετος, όπως φαντάζομαι πως συμβαίνει σε κάθε οικογενειακή επιχείρηση μεσαίου μεγέθους. Ως γεωπόνος-οινολόγος συμμετέχω τόσο στην ομάδα του αμπελιού, όσο και σε αυτή της παραγωγής. Τα τελευταία χρόνια αναλαμβάνω όλο και μεγαλύτερο μερίδιο των εργασιών εντός οινοποιείου και ο ρόλος μου στο χωράφι είναι περισσότερο ελεγκτικός-οργανωτικός. Ασχολούμαι επίσης με θέματα διοίκησης και πωλήσεων.

 

– Αληθεύει πως τα καλά κρασιά τα φτιάχνει ο οινολόγος και τα μεγάλα τα φτιάχνει το αμπέλι, τι γνώμη έχεις για αυτό;

Συμφωνώ. Η ποιότητα του κρασιού, βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με την ποιότητα της πρώτης ύλης. Αυτός είναι και ο λόγος που ξεκίνησα τις σπουδές μου από το Γεωπονικό τμήμα του ΑΠΘ. Δε θα πρέπει όμως να ξεχνάμε το ρόλο του οινολόγου, που είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή των σωστών οινοποιητικών πρακτικών, οι οποίες θα οδηγήσουν στην έκφραση των χαρακτηριστικών του σταφυλιού, στο κρασί.

 

– Έχεις ένα πολύ σημαντικό επίθετο, καθώς ο πατέρας σου είναι γνωστός και καταξιωμένος οινοποιός με μια καριέρα ιδιαίτερα επιτυχημένη. Πόσο βάρος σου προσθέτει αυτό το όνομα;

Μπορώ να πω πως η φράση «να φτάσεις και αν γίνεται, να ξεπεράσεις τον πατέρα σου» είναι από τις φράσεις που ακούω πολύ συχνά. Όμως δεν μου προκάλεσε ποτέ κάποιο αρνητικό συναίσθημα. Τί καλύτερο από το να είναι ο πατέρας σου ένας από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στο επάγγελμα και να έχεις πρόσβαση σε όλη αυτή τη γνώση και τα βιώματα; Είμαι τυχερός που έχω τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου στην ίδια ομάδα και όχι σε ανταγωνιστικό οινοποιείο. Θα έλεγα πως μου προσθέτει ευθύνη παρά βάρος.

 

– Κάποτε ο γιός του μεγάλου Γάλλου οινολόγου Εμίλ Πευνό μου είπε πως έγινε γιατρός γιατί αν ακολουθούσε το επάγγελμα του πατέρα του δεν θα μπορούσε ποτέ να τον ανταγωνιστεί. Εσύ έχεις τέτοιους φόβους;

Δεν έχω παρόμοιους φόβους. Φυσικά και προκύπτει κάποιος ανταγωνισμός μεταξύ μας. Το θεωρώ όμως πολύ υγιές σε μια σχέση γονιού-παιδιού που βρίσκονται στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον. Η “σύγκρουση” που μοιραία δημιουργείται ανάμεσα στους έμπειρους γονείς μας και σε εμάς, τη δεύτερη γενιά, θεωρώ πως είναι εποικοδομητική και αποτελεί κινητήριο δύναμη για την πορεία μας.

 

– Τί άλλο περιμένουμε από το ξινόμαυρο στο κτήμα Γεροβασιλείου;

Δεν υπάρχουν σκέψεις για κάποια ερυθρή οινοποίηση. Στοχεύουμε σε ένα ροζέ κρασί που χρόνο με το χρόνο θα γίνεται όλο και καλύτερο καθώς τα αμπέλια μεγαλώνουν κι εμείς αποκτάμε μεγαλύτερη εμπειρία στην καλλιέργεια και την οινοποίηση του.

 

– Θα ήθελες, δυνητικά πάντα μιλώντας, να οινοποιήσεις σε άλλη χώρα εκτός της Ελλάδας; Υπάρχει κάποια αμπελουργική ζώνη στον κόσμο που θα σε ενδιέφερε να δουλέψεις, είτε σαν εμπειρία είτε ακόμα και επενδύοντας κάνοντας οινοποιείο;

Στην χώρα μας υπάρχουν πολλές ακόμα αχαρτογράφητες περιοχές, ιδανικές για αμπελοκαλλιέργεια καθώς και άγνωστες ποικιλίες με μεγάλο ποιοτικό δυναμικό. Γι’ αυτό το λόγο και τα τελευταία χρόνια επενδύουμε σε νέες ζώνες. Φυσικά και ποιος δεν θα ήθελε να οινοποιεί σε κάποιο από τα τρομερά cru της Βουργουνδίας. Έχοντας εργαστεί όμως κατά την διάρκεια πρακτικών μου ασκήσεων τόσο στο Μπορντό όσο και στην Βουργουνδία, μπορώ να πω πως το ενδιαφέρον μου βρίσκεται αυτή τη στιγμή ολοκληρωτικά στην Ελλάδα.

 

– Πόσο δύσκολη θεωρείς ήταν για το κρασί η χρονιά που πέρασε λόγω της πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που ζήσαμε και δυστυχώς ακόμα ζούμε;

Αρκετά δύσκολη, ιδιαίτερα για τους συναδέλφους με μικρότερα οινοποιεία σε τουριστικές περιοχές, όπου και η διάθεση των κρασιών τους γινόταν κατά κύριο λόγο απευθείας από το οινοποιείο. Με το άνοιγμα της εστίασης είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι, αν και το σημάδι που άφησε αυτή η κρίση θα αργήσει να χαθεί.

 

– Το κτήμα Γεροβασιλείου μας εκπλήσσει με ευχάριστο τρόπο, με τις συνεργασίες του. Θέλεις να μας θυμίσεις ποιες είναι αυτές ;

Από τα πρώτα χρόνια της επιτυχίας του Κτήματος μας στα τέλη του 90’, ο πατέρας μου θέλησε να δοκιμαστεί σε νέες αμπελουργικές ζώνες. Το 1998 μαζί με τον κουμπάρο του, Βασίλη Τσακτσαρλή φύτεψαν τα πρώτα αμπέλια του Κτήματος Βιβλία Χώρα στις πλαγιές του Παγγαίου. Τον Ιούνιο του 2001 ξεκίνησε η κατασκευή του σύγχρονου οινοποιείου και τον ίδιο χρόνο έγινε η οινοποίηση των πρώτων κρασιών. Από τη δημιουργία του Κτήματος Βιβλία Χώρα μέχρι σήμερα έχουμε δραστηριοποιηθεί σε διάφορες οινοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2006 μέχρι και το 2016, μαζί με τον εισαγωγέα κρασιού Τάκη Σολδάτο δημιουργήσαμε ένα μικρό οινοποιείο, το Escapades Winery, στο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής. Το 2014 , αγοράσαμε το Κτήμα Κόκκαλη που βρίσκεται στoν Άγιο Ανδρέα στο νομό Ηλείας, στην Πελοπόννησο και δημιουργήσαμε το Κτήμα Δύο Ύψη. Το 2017, με την οινολόγο Ιωάννα Βαμβακούρη δημιουργήσαμε τη Μικρά Θήρα, το πρώτο οινοποιείο της Θηρασιάς, Σαντορίνης. Νέο απόκτημα αποτελεί το Μικρό Κτήμα Τίτου στη Γουμένισσα, όπου φέτος θα κυκλοφορήσει το πρώτο μας κρασί.

 

– Η δικιά σου αγαπημένη ετικέτα εκτός από το ροζέ Ξινόμαυρο;

Η κλασσική μας ετικέτα Κτήμα Γεροβασιλείου Λευκό βρίσκεται πάντα σε ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Είναι ένα πρωτοποριακό για την εποχή του χαρμάνι από Μαλαγουζιά και Ασύρτικο, που αποτέλεσε την πρώτη ετικέτα του κτήματος Γεροβασιλείου, και με την επιτυχία της άνοιξε το δρόμο σε όλα τα μελλοντικά βήματά μας.

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΑ 20 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στις 12 Nοεμβρίου με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ