Το όρος Ζήρεια, που είναι γνωστό και ως Κυλλήνη, βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Νομού Κορινθίας, ενώ ο πιο μακρινός οικισμός του απλώνεται σε απόσταση 160 χλμ. από την Αθήνα. Αποτελεί δημοφιλές χειμερινό προορισμό καθώς διαθέτει όμορφες διαδρομές για πεζοπορία στα μονοπάτια της Ζήρειας και δίκτυο δασικών δρόμων ενώ, επιπλέον βρίσκεται κοντά στην Αθήνα.
Ώρα για πεζοπορία στα μονοπάτια της Ζήρειας!
Μοναστήρι Aγίου Βλασίου-Κλεισούρα
Ήταν το κύριο μονοπάτι από τα Τρίκαλα προς το οροπέδιο της Ζήρειας για τους κτηνοτρόφους, τους κατοίκους και τους καλοκαιρινούς επισκέπτες. Ξεκινάει 100 μέτρα μετά το μοναστήρι και περνώντας μέσα από το δάσος ανεβαίνει στο οροπέδιο της Ζήρειας.
Γνωρίζατε ότι…
- Σύμφωνα με την μυθολογία στην Κυλλήνη γεννήθηκε ο Ερμής.
- Ο μύθος θέλει τον Ερμή κατά την πρώτη μέρα της γέννησης του να ταξιδεύει μέχρι την Θεσσαλία, να αρπάζει τα βόδια του Θεού του Ηλίου Απόλλωνα, και την επομένη να κατασκευάζει στο όρος Κυλλήνη την πρώτη λύρα από το καβούκι μιας χελώνας και τα νεύρα ενός βοδιού.
Βαρνεβό-Φλαμπουρίτσα
Είναι το μονοπάτι με το οποίο θα απολαύσετε τη βιοποικιλότητα της χλωρίδας και τη μαγεία της κοιλάδας της Φλαμπουρίτσας, διασχίζοντας την σε πολύ βατή διαδρομή μέχρι τα λιβάδια των πηγών του Σύθα. Το μονοπάτι ξεκινάει από το 6ο χλμ. του δρόμου Τρικάλων Ζήρειας, από το σημείο που βρίσκεται ξύλινο κιόσκι και κατηφορίζει στη χαράδρα της Φλαμπουρίτσας.
Με διαφορετικά γεωμετρικά σήματα ορίζονται οι δύο επιλογές διαδρομών: αυτή που οδηγώντας παράλληλα στο ρέμα διασχίζει τη Φλαμπουρίτσα καταλήγοντας στα λιβάδια των πηγών του Σύθα και αυτή που ανηφορίζοντας οδηγεί στο οροπέδιο, κοντά στο πρώτο καταφύγιο του ΕΟΣ.
Ιερά Μονή Παναγίας-Κεφαλάρι
Για μια διαδρομή όπου περπατώντας θα σας συνοδεύει ο ήχος από τα τρεχούμενα νερά, αυτό είναι το ιδανικό μονοπάτι. Αποτελεί τμήμα ενός παλιού μονοπατιού που συνδέει τα Τρίκαλα με το Φενεό.
Περνώντας μπροστά από το παλιό σχολείο (τώρα καφέ «Αλφαβητάρι») της Μεσαίας Συνοικίας Τρικάλων κοινοτικός δρόμος οδηγεί στην Ιερά Μονή Παναγίας του 16ου αι. Η διαδρομή αρχικά ακολουθεί δασικό δρόμο για 300μ. και στη συνέχεια διασχίζει το μικρό ρέμα και ανηφορίζει μέχρι να συναντήσει το μεγάλο. Από εδώ εκτείνεται παράλληλα στο ρέμα σε παλιό δασικό δρόμο, που δε χρησιμοποιείται πια μέχρι το Κεφαλάρι. Εκεί υπάρχουν άφθονα νερά, ρυάκια και πηγές.
Κεφαλάρι-Λίμνη Δασίου
Η διαδρομή ακολουθεί το δασικό δρόμο Μεσαίων Τρικάλων – λίμνης Δασίου- οροπεδίου και εξελίσσεται σε ανοικτό δασωμένο ρέμα. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα το χειμώνα που τα χιόνια συνήθως αποκλείουν την οδική πρόσβαση στη λίμνη Δασίου. Τότε, ίσως είστε τυχεροί και δείτε το μοναδικό θέαμα της παγωμένης λίμνης!
Πηγή: e-ziria.gr
Δείτε επίσης:
Χειμερινή απόδραση στη Πελοπόννησο: Τα best of για διακοπές αυτόν τον χειμώνα
Η απόλυτη travel bucket list για το 2022: Το Διακοπές προτείνει