Σκαρφαλωμένοι στα ορεινά της Ελλάδας, τόσο ο αμπελώνας της Ζίτσας (700 μ.) όσο και του Μετσόβου (1.000 μ.) ξεχωρίζουν για τα κρασιά που παράγουν, καλής ποιότητας αλλά μικρής παραγωγής, αφού η αμπελουργική ζώνη της Ηπείρου, στο σύνολό της είναι από τις μικρότερες της χώρας. Τα αμπέλια βρίσκονται υπό την επιρροή του Ιονίου Πελάγους –περιορίζει τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου– και την προστασία που προσφέρει η οροσειρά της Πίνδου. Στη Ζίτσα συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του λευκού ΠΟΠ οίνου. Φυσικά η Ήπειρος φημίζεται εκτός από τα κρασιά της και για τα ΠΓΕ τσίπουρα της.
ΠΟΠ: Ζίτσα
ΠΓΕ: Ήπειρος, Ιωάννινα, Μέτσοβο.
Ποικιλίες σταφυλιών
Ντεμπίνα, Πρώιμο Μετσόβου, Chardonnay, Merlot, Gewurtztraminer, Βλάχικο, Μπεκιάρι, Syrah, Cabernet Sauvignon, Μαυρούδι Τζουμέρκων.
Οινοποιεία
Ζοίνος, Συνεταιριστικό Οινοποιείο Ηπείρου, Κτήμα Γκλίναβος, Οινοποιία Πράσσου, Οινοποιείο Κατώγι – Μέτσοβο.