Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στη Χάλκη η εκδήλωση ένταξης του νησιού στην εθνική πρωτοβουλία GR-eco islands, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρας Σδούκου, του πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Patrick Maisonnave και άλλων επίσημων προσκεκλημένων.
Η Χάλκη στην εποχή της αειφορίας και της ενεργειακής μετάβασης
Όπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, η Χάλκη γίνεται το πρώτο GR-eco island της χώρας μας και μετατρέπεται σε πρότυπο νησί ενεργειακής μετάβασης. Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, τον περασμένο Ιούλιο, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον δήμο Χάλκης, τη ΔΕΗ, τον Όμιλο Συγγελίδη/Citroen, την AKUO ENERGY GREECE, την OMEXOM/Vinci Energies, τη Vodafone Ελλάδας και την ALD Automotive, το πανέμορφο νησί της Δωδεκανήσου ανοίγει τον δρόμο στη δημιουργία των GR-eco islands.
Η Εθνική πρωτοβουλία GR-eco islands
H πρωτοβουλία των GR-eco islands στοχεύει στη μετατροπή των νησιών της Ελλάδας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και οικολογικής κινητικότητας. Σε αυτήν εντάσσονται δράσεις όπως η αυξημένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, η βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών, ο πράσινος μετασχηματισμός της γεωργίας και του τουρισμού κ.α.
«ΚάΦσιμο»: Ανακυκλώνοντας τα υπολείμματα καφέ για δημιουργία βιοκαυσίμου
Σε πρώτη φάση προτεραιότητα δίνεται στα μικρότερα, μη διασυνδεμένα και απομακρυσμένα νησιά, έχοντας αναδείξει ένα σύνολο νησιών που πληρούν πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και βάσει του πλάνου ηλεκτρικής διασύνδεσής τους στο ηπειρωτικό σύστημα, των ενεργειακών τους αναγκών, την τουριστική κίνηση σε αυτά και την προσβασιμότητά τους. Βασικό κριτήριο, επίσης, θα αποτελέσει και η δέσμευση από πλευράς κάθε νησιού να υλοποιήσει τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις, αναλόγως του τι είναι εφικτό και τεχνικοοικονομικά βέλτιστο ανά περίπτωση.
Χάλκη: Τα οφέλη για το περιβάλλον και τους κατοίκους
Τι σημαίνει, όμως, για τους κατοίκους η μετατροπή της Χάλκης σε GR–eco island; Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος θα μειώσει δραστικά ή ακόμα και θα μηδενίσει τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών της Χάλκης. Μάλιστα, η ετήσια εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ρεύματος του Δήμου και των κατοίκων εκτιμάται σε 180.000-250.000 ευρώ.
Η μετατροπή της Χάλκης σε πράσινο νησί θα επιτύχει επιπλέον εξοικονόμηση εκπομπών περίπου 1.800 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Το έργο έχει μεγάλη σημασία και για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς εκτιμάται επιπλέον εξοικονόμηση εκπομπών περίπου 1.800 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα. Ακόμη, οι κάτοικοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο 5G, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών.
Μέρος του έργου αποτελεί επίσης η δωρεά έξι αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία θα ενισχύσουν τον στόλο των οχημάτων της Αστυνομίας και του Λιμενικού, αλλά και του Δήμου, με την παράλληλη τοποθέτηση τεσσάρων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στο λιμάνι του νησιού.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η επιλογή της Χάλκης ως το πρώτο GR-eco island έχει έναν ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς πρόκειται για ένα νησί στην άγονη γραμμή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, μέρος της Δωδεκανήσου, που κατέχει σημαντικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το νησί, τελεί, επίσης, υπό την προστασία της UNESCO ως Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Φιλίας.
Ενημερωθείτε για άλλα θέματα Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας από εδώ.
Δείτε ακόμη:
Νικόλας Σαμαράς: Ο υποβρύχιος φωτογράφος που απαθανάτισε τον ιππόκαμπο με τη μάσκα
Προστασία του περιβάλλοντος: Το πρόγραμμα ανακύκλωσης στη Νίσυρο