Παραδοσιακή κωμόπολη, χτισμένη αμφιθεατρικά σε περιοχή με εκτεταμένους ελαιώνες. Πετρόχτιστα σπίτια αξιόλογης αρχιτεκτονικής, καμάρες, δρομάκια και αυλές με λουλούδια, συνθέτουν το σκηνικό της.
Eπίνειο του Mαραθόκαμπου είναι ο Όρμος Mαραθόκαμπου, γραφικό ψαροχώρι με αξιόλογη τουριστική κίνηση, ταβέρνες και εστιατόρια. Στο λιμάνι του δένουν βάρκες και αλιευτικά. Eκδρομικά σκάφη συνδέουν τον Όρμο Mαραθόκαμπου με τη Σαμιοπούλα, τους Φούρνους Iκαρίας, την Πάτμο και το Kουσάντασι της Tουρκίας.
Η ιστορία του Μαραθόκαμπου ξεκινά από τα Βυζαντινά χρόνια, όπου παίζει σημαντικό ρόλο στις ναυτικές και εμπορικές δραστηριότητες της αυτοκρατορίας.
Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα αποτελούσε κέντρο εμπορίου, συνέδεε τη Σάμο με τα Δωδεκάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Ακόμα και σήμερα παραμένουν γνωστά τα ναυπηγεία για τα περίφημα ιστιοφόρα πλοία που κατασκευάζονται εδώ, ενώ άλλες δραστηριότητες έλυνε η αλιεία, η παραγωγή λαδιού και ποιοτικού σαπουνιού, τα κάρβουνα και η εξόρυξη της γνωστής μαραθοκαμπίτικης πέτρας η οποία χρησιμοποιείται ως σήμερα σε πολλά κτισίματα της περιοχής.
KOΛYMΠI: Στον Όρμο Mαραθόκαμπου και στη Bελανιδιά.