Οι νηστίσιμες εκδοχές αγαπημένων μας συνταγών είναι ιδανικές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, καθώς και για την περίοδο της νηστείας. Απλές, εύκολες συνταγές που θα λατρέψετε.
Χαλβάς Σιμιγδαλένιος
Ένα εύκολο και αγαπημένο γλυκό, που δε λείπει ποτέ από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι σιμιγδάλι χοντρό ή ψιλό (μπορούμε να βάλουμε και από τα δύο), ελαιόλαδο, ζάχαρη, νερό, ξυλάκια κανέλας, κανέλα για το τελικό πασπάλισμα.
Εκτέλεση: Αρχικά παρασκευάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε 4 ποτήρια νερό και 3 ποτήρια ζάχαρη στην κατσαρόλα με ένα ξύλο κανέλας ή μια φλούδα λεμονιού. Το βράζουμε για 5 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε 1 ποτήρι λάδι και αφού ζεσταθεί καλά βάζουμε 2 ποτήρια σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε.
Παίρνουμε μια κουτάλα από το χλιαρό πλέον σιρόπι και αναμειγνύουμε σιγά σιγά με το σιμιγδάλι. Συνεχίζουμε και με το υπόλοιπο. Μόλις το σιρόπι απορροφηθεί, τραβάμε την κατσαρόλα στην άκρη. Το βάζουμε σε μια φόρμα και όταν το αφαιρέσουμε πασπαλίζουμε με κανέλα.
Προφιτερόλ: Που θα βρούμε το καλύτερο στην Αθήνα
Κανταΐφι
Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι μας για να το αφήσουμε να κρυώσει. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού για 5′ σε μια κατσαρόλα. Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Για το κανταΐφι: Ανοίγουμε καλά το κανταΐφι, το βουτυρώνουμε με μαργαρίνη ή σπορέλαιο. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα ή τα φιστίκια Αιγίνης και έπειτα προσθέτουμε την κανέλα, τη ζάχαρη, τη φρυγανιά και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε μια μικρή ποσότητα από το κανταΐφι, το γεμίζουμε και τυλίγουμε. Επαναλαμβάνουμε για όλο το φύλλο μας. Τα τοποθετούμε στο ταψί, λαδώνουμε με σπορέλαιο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, για περίπου μια ώρα, μέχρι να ροδίσουν. Όσο το γλυκό μας είναι ζεστό, σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι που έχουμε αφήσει στην άκρη να κρυώσει.
Μηλόπιτα
Μπορούμε να απολαύσουμε το εξαιρετικό σιροπιαστό κανταΐφι, αντικαθιστώντας το βούτυρο με φυτικό βούτυρο ή ηλιέλαιο. Τα υλικά που θα χρειαστούμε: αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μπέικιν πάουντερ, μήλα, ζάχαρη, κονιάκ, κανέλα, ηλιέλαιο, φυτικό γάλα της προτίμησής σας, χυμό πορτοκάλι.
Προσθέτουμε όλα τα ξηρά συστατικά σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υγρά συστατικά. Μόλις το μείγμα μας ομογενοποιηθεί, απλώνουμε στο ταψί μας, κατά προτίμηση αφού το έχουμε λαδώσει, τη ζύμη. Σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνουμε στους 180 βαθμούς. Εάν θέλουμε προσθέτουμε λεπτές φέτες ή κομματάκια μήλου στην επιφάνεια για ωραιότερη εμφάνιση.
Διαβάστε επίσης στο ΔΙΑΚΟΠΕΣ | Food Culture: Τα παραδοσιακά εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας