Ένα σωστό πασχαλινό τραπέζι πρέπει να περάσει από πολλά στάδια… Το φαγητό πρέπει να είναι καλοψημένο και νόστιμο, πρέπει να υπάρχουν επιλογές για όλους και φυσικά, να υπάρχει το κατάλληλο κέφι στο οποίο θα βοηθήσει το καλό κρασί. Όταν λέμε καλό κρασί όμως, δεν εννοούμε μόνο την ποιότητα της εκάστοτε ετικέτας αλλά και το κατά πόσο ταιριάζει αυτό το κρασί με το φαγητό μας. Ας δούμε μερικά tips.
Πώς θα κάνουμε όμως το τέλειο wine pairing για το πασχαλινό τραπέζι;
Το Μεγάλο Σάββατο, μετά την Ανάσταση, η μαγειρίτσα έχει την τιμητική της. Πρόκειται για ένα απαιτητικό πιάτο καθώς είναι μια σούπα λιπαρή, με αρκετά μυρωδικά αλλά και αυγολέμονο οπότε θέλει ένα κρασί με λιπαρότητα, οξύτητα και φρουτώδη χαρακτήρα. Άρα, τολμήστε ένα Βιδιανό και είναι βέβαιο πως θα νιώσετε τη φετινή μαγειρίτσα, πολύ ανώτερη από αυτές των προηγούμενων ετών!
Ακόμη, μπορείτε να επιλέξετε ένα κρασί λευκό, με γεμάτο σώμα, οξύτητα, ένταση αρωμάτων και μακρά επίγευση. Έτσι, ένα αρωματικό Sauvignon Blanc αποτελεί ιδανική επιλογή.
Την Κυριακή, όμως, πρωταγωνιστούν τα αμνοερίφια! Στα περισσότερα σπίτια το αρνάκι ή το κατσικάκι θα μπει είτε στη σούβλα, είτε στον φούρνο με κληματόβεργες, μπόλικο λεμόνι, σκόρδο και δεντρολίβανο. Επομένως, ο απόλυτος συνδυασμός είναι ένα Ασύρτικο ή ένα παλαιωμένο Σαββατιανό! Αλλά γιατί όχι, και ένα Ξινόμαυρο.
Βασίλης Παπαγιαννάκος: Αναδεικνύοντας το Μαρκόπουλο σε οινοτουριστικό προορισμό
Αν δεν είστε του “σουβλιστού αρνιού”:
Η αλήθεια είναι πως κρέατα όπως το αρνί έχουν είτε πολύ καλούς φίλους είτε εχθρούς. Έτσι, όσοι δεν αντέχουν τη μυρωδιά και τη γεύση του, συνήθως το Πάσχα κάνουν ένα πολύ όμορφο bbq με διάφορα ψητά, τα οποία όλη η παρέα θα εκτιμήσει.
Αν επιλέξετε, λοιπόν, να ψήσετε παϊδάκια στην σχάρα με μπόλικο αλατάκι και αρκετό λίπος, καλό είναι να τα ταιριάξετε με ένα τανικό κρασί με οξύτητα, όπως ένα Ξινόμαυρο.
Όσον αφορά τις χοιρινές μπριζόλες, αναζητήστε κόκκινα κρασιά αλλά όχι πολύ πλούσια. Τα φρέσκα Αγιωργίτικα είναι μια καλή επιλογή, η οποία ισχύει και για τα χοιρινά καλαμάκια που πολλοί επιλέγουμε. Για τις λιπαρές πανσέτες στις οποίες όλοι έχουν αδυναμία, πέραν ενός Αγιωργίτικου μπορείτε να επιλέξετε και ένα φρέσκο Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο.
Συνήθως, από ένα bbq δεν λείπει η μοσχαρίσια μπριζόλα. Μια καλά σιτεμένη σπαλομπριζόλα ή κάποια άλλη κοπή του μοσχαριού, είναι πρόκληση για κάθε ψήστη. Για κάτι τέτοιο θέλουμε γεμάτα κρασιά, με ένταση και συμπύκνωση, όπως ένα Cabernet Sauvignon και ένα Merlot.
Δείτε επίσης:
Βασίλης Παπαγιαννάκος: Αναδεικνύοντας το Μαρκόπουλο σε οινοτουριστικό προορισμό