Κάθε τόπος κρύβει τις δικές του παραδόσεις οι οποίες μας ξεναγούν στα ήθη και τα έθιμα του κάθε λαού. Οι ημέρες των Χριστουγέννων αλλά και της Πρωτοχρονιάς γιορτάζονται από χώρα σε χώρα με διαφορετικό τρόπο. Γι’ αυτό, ας κάνουμε αυτό το συναρπαστικό γαστρονομικό ταξίδι, μέσα από τα γιορτινά πιάτα από όλο τον κόσμο.
Μια ματιά στα γιορτινά πιάτα από όλο τον κόσμο
Καναδάς
Το γιορτινό τραπέζι του Καναδά συνήθως αποτελείται από γεμιστή γαλοπούλα, πουρέ πατάτας, λαχανικά και πουτίγκα δαμάσκηνο. Από το γιορτινό τραπέζι των Καναδών, ακόμη, δεν λείπει το περίφημο eggnog που βλέπουμε στις περισσότερες χριστουγεννιάτικες ταινίες. Πρόκειται για μια εύκολη και απλή συνταγή, που περιέχει ζαχαρούχο γάλα, αυγά, κονιάκ, ρούμι, ζάχαρη, κρέμα γάλακτος και κανέλα.
Τσεχία
Μερικά από τα πιο συνηθισμένα πιάτα των γιορτών στη Τσεχία είναι η ψαρόσουπα κυπρίνου αλλά και το φιλέτο κυπρίνου με πατατοσαλάτα.
Fact:
- Ο κυπρίνος εκτρέφεται σε φυσικές και τεχνητές λίμνες της νότιας Βοημίας και ήταν πάντα σύμβολο της “καλής ζωής” χάρη στην υψηλή διατροφική του αξία.
- Θεωρείται πως ο κυπρίνος φέρνει τύχη, οπότε την Πρωτοχρονιά πολλοί Τσέχοι φυλάνε στο πορτοφόλι τους μερικά λέπια κυπρίνου, προκειμένου η νέα χρονιά να τους φέρει χρήματα!
Φινλανδία
Στην Φινλανδία ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα είναι το σολομός Gravlax αλλά και το Porkkanalaatiko, ένα πικάντικο σουφλέ με καρότα.
Ρωσία
Ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα για το τραπέζι των Χριστουγέννων είναι η παραδοσιακή ρώσικη σούπα από παντζάρι ή όπως την λένε οι ίδιοι «bor’sh» και η «Solyanka», που είναι ένας ζωμός με λάχανο, πατάτα, ή μανιτάρια.
Παράλληλα, το κόκκινο χαβιάρι βρίσκεται πάντοτε στο εορταστικό τραπέζι και δίπλα, η σαλάτα Ολιβιέρ, που φτιάχνεται με πατάτες, αγγουράκια πίκλες, κοτόπουλο ή βοδινό, αυγά, καρότα, αρακά και μαγιονέζα.
Γαλλία
Στη Γαλλία, τις γιορτές προτιμούν στρείδια. Λέγεται μάλιστα, ότι η κατανάλωση της μισής ετήσιας παραγωγής στρειδιών της Γαλλίας, γίνεται την εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ακόμη, σε πολλά σπίτια έχει την τιμητική του ο αστακός αλλά και το φουά γκρα.
Αγγλία
Η γεμιστή γαλοπούλα είναι ίσως το πιο hot πιάτο τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά και συνοδεύεται από πουρέ πατάτας και σάλτσα κράνμπερι.
Νορβηγία
Στις περιοχές κοντά στη θάλασσα, το κυρίως πιάτο στο εορταστικό δείπνο είναι ο μπακαλιάρος ψητός ή τηγανητός, ενώ στις περιοχές της ενδοχώρας την τιμητική τους έχουν τα παϊδάκια από χοιρινό κρέας και τα λουκάνικα. Σερβίρεται, επίσης, η πουτίγκα ρυζιού, μέσα στην οποία ρίχνουν ένα ολόκληρο αμύγδαλο. Όποιος από την οικογένεια ή τους καλεσμένους το βρει, κερδίζει κάποιο δωράκι και θεωρείται ο τυχερός της χρονιάς.
Δείτε επίσης:
Ο “winevert” Δημήτρης Σπυριδάκος μας μαθαίνει το ποιοτικό ελληνικό κρασί
Ευφάνταστα γιορτινά cocktail που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας