ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΣΕ 4'
Βγαίνουμε στα παραδοσιακά ουζερί της Αθήνας

Η φιλική ατμόσφαιρα που κυριαρχεί στα ουζερί, όπου οι παρέες μοιράζονται το φαγητό και περνούν καλά είναι αυτό που τα κάνει ξεχωριστά. Στις διάφορες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας θα βρείτε μερικά κλασικά spot που μένουν αναλλοίωτα στον χρόνο. Εμείς συγκεντρώσαμε τα καλύτερα στέκια της Αθήνας και δύο του Πειραιά, όπου θα απολαύσετε όμορφες στιγμές με την παρέα σας με τη συνοδεία καλού φαγητού.

Αθηναϊκόν

Το Αθηναϊκόν στη Θεμιστοκλέους είναι ένα μεζεδοπωλείο – σταθμός, για την Αθήνα. Από το 1932 σερβίρει νόστιμα μεζεδάκια με ολόφρεσκα αγνά υλικά. Ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που το επισκέπτεστε, αυτό που δεν πρέπει να χάσετε είναι η αφρώδης, μοναδική και λεμονάτη ταραμοσαλάτα του (είναι η καλύτερη της Αθήνας). Επειδή τα εξωτερικά τραπεζάκια είναι λίγα, φροντίστε να κάνετε κράτηση αλλιώς θα απολαύσετε το γεύμα σας στον κλασικό εσωτερικό χώρο.

Επίσης, αυτό που θα σας κάνει να παραγγείλετε και … δεύτερους ή τρίτους γύρους είναι οι κροκέτες γαρίδας & καραβίδας.

Info: Θεμιστοκλέους 2

Ατλαντικός

Aν σκοπεύετε να περάσετε μια μέρα στα μαγαζιά της Ερμού, μια κατηφορική βόλτα προς του Ψυρρή θα είναι ιδανική. Σε αυτή τη γειτονιά, λοιπόν, βρίσκεται το απόλυτο μέρος για τους ψαροφάγους και αυτό είναι ο Ατλαντικός. Ο Ατλαντικός είναι μια κρυμμένη γωνίτσα της πόλης για όσους αγαπούν το ψάρι. Στα μικρά τραπεζάκια του Ατλαντικού θα φάτε τον τραγανό μπακαλιάρο που… κλείνει το μάτι στο fish n’ chips.


Βόλτα στου Ψυρρή: Όλα τα hot spots για φαγητό και ποτό


28ioktovriou_fagito_athina_psari2
Φωτό: Unsplash

Ο Ατλαντικός προμηθεύεται καθημερινά τα ψάρια του από τη γειτονική ψαραγορά και είναι ολόφρεσκα.

Καμπεθόν

Μια ακόμη καλή επιλογή είναι να κατευθυνθείτε προς το Μεταξουργείο. Εκεί, θα βρείτε το παρεΐστικο Καμπεθόν, που θα σας κερδίσει με τη φιλοξενία του. Η αυλή του είναι από τις πιο χαριτωμένες και “ζεστές” στην Αθήνα και τα μεγάλα τραπέζια του είναι ιδανικά για να περάσετε ευχάριστα με μεγάλη παρέα. Αυτό που θα σας φέρει όλους πιο κοντά σίγουρα θα είναι τα τρομερά μεζεδάκια του που είναι όλα πεντανόστιμα.

28ioktovriou_fagito_athina_psari24
Πηγή: Unsplash

Ο Λελούδας

Λίγο πιο πάνω από το Μεταξουργείο, στη γειτονιά του Βοτανικού, θα πρέπει να κατευθυνθούν οι λάτρεις του μπακαλιάρου σκορδαλιά.  Ο Λελούδας άνοιξε το 1928 και έκτοτε δεν έκλεισε κατά τον πόλεμο, τον Εμφύλιο, τη χούντα ή τις απανωτές οικονομικές κρίσεις. Το παραδοσιακό μαμαδίστικο φαγητό του παραμένει πάντα σύγχρονο και γι’ αυτό στα τραπέζια του θα φάτε τον καλύτερο μπακαλιάρο της πόλης.

Στον Λελούδα τα σπιτικά αγνά πιάτα θα συνοδεύσετε με πολύ καλό κρασί, το οποίο επιμελείται η οινολόγος Μαρία Τζίτζη.

Info: Σαλαμινίας 8-10, Βοτανικός


Ανακαλύπτοντας την πιο αρχαία αλλά και την πλέον μοντέρνα οινική μας ιστορία


Στον Πειραιά

Η Μαργαρώ

Λίγοι είναι αυτοί που δεν έχουν ακούσει για την περίφημη Μαργαρώ, της οποίας η φήμη έχει φτάσει μέχρι και στους New York Times. Για πάνω από 70 χρόνια, από την κουζίνα της σερβίρονται ασταμάτητα τα τηγανητά ψάρια και θαλασσινά, τα οποία μόλις δοκιμάσετε θα κάνουν την Μαργαρώ, στέκι σας.

Τα βασικά πιάτα που θα δοκιμάσετε είναι: μπαρμπούνια, κουτσομούρα, γαρίδα και καραβίδα. Όλα αυτά με συνοδεία χωριάτικης σαλάτας και σε καμία περίπτωση τηγανητής πατάτας όπως θα έχετε συνηθίσει να βλέπετε σε κάθε μενού. Στην Μαργαρώ τα πράγματα είναι συγκεκριμένα και κάποιος λόγος υπάρχει γι’ αυτό…

Info: Χατζηκυριάκου 126 και Αθανασίου Μιαούλη, Πειραιάς

28ioktovriou_fagito_athina_psari23
Ψάρι και θαλασσινά στον Πειραιά: Οι καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό |  Φωτό: Unsplash

Το Ψαροκόκκαλο της Άννας

Ένα ακόμη παραδοσιακό ταβερνάκι, κρυμμένο στα στενά του Κερατσινίου. Η πρώτη ύλη είναι κάτι παραπάνω από ολόφρεσκη. Κάθε τι που βγάζει η θάλασσα, μαγειρεύεται με άψογο τρόπο στο Ψαροκόκκαλο της Άννας είτε είναι μικρό είτε μεγάλο ψάρι, είτε μιλάμε για τηγάνι είτε για σχάρα.

Το χταπόδι μαστιχωτό και ζουμερό, με καταγωγή από τα Κουφονήσια αλλά και το καβούρι είναι μοναδικό, αφού άλλωστε είναι ο κύριος λόγος που πολλοί επισκέπτονται την Άννα. Τα απόλυτα Highlight είναι τα παϊδάκια καβουριού στη σχάρα και η αστακομακαρονάδα.

Info: Βίκτωρος Ουγκώ 10, Κερατσίνι

Βρείτε εδώ όλες τις προτάσεις του ΔΙΑΚΟΠΕΣ για φαγητό και ποτό στην Αθήνα.

Δείτε επίσης: 

Ποια είναι τα after office στέκια του κέντρου;


Fine Dining: Πού θα φάμε από βραβευμένους σεφ στην Αθήνα;

Ακολουθήστε το diakopes.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ
Diakopes Magazine

ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΣΤΑ 20 ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυκλοφορεί στις 12 Nοεμβρίου με ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ